Prvi regionalni kongres – “Ja to mogu”

Prvi regionalni kongres – “Ja to mogu”

Kongresom „Ja to mogu“ želimo da pokažemo da se region može ujediniti kada je rak dojke u pitanju. Pacijentkinje smatraju da je saradnja itekako moguća i neophodna. Na ovaj način možemo zajednički da se izborimo za naša prava. Želimo da se glas pacijentkinja čuje ne samo u zemlji već i u regionu, a to ćemo postići samo ako se udružimo u inicijativama koje će predstavnici udruženja pokrenuti i po pitanju ravnopravnog lečenja žena sa dijagnozom trostruko negativnog karcinoma dojke, kao što je slučaj u Sloveniji, Hrvatskoj pa i Bugarskoj. Regionalno razumevanje i udruživanje je izuzetno važno, jer ćemo tako lakše doći do institucija koje odlučuju o daljem protokolu lečenja pacijenata.

“Ja to mogu”: Prvi regionalni kongres pacijentkinja sa rakom dojke u Beogradu sa idejom razmene primera dobre prakse.

U Beogradu se danas održava prvi regionalni kongres pacijentkinja sa rakom dojke pod nazivom “Ja to mogu”. Više od 150 pacijentkinja iz gotovo 20 udruženja iz Srbije i regiona okupiće se i razmeniti iskustva na teme koje interesuju sve pacijentkinje koje su imale ili se trenutno leče od raka dojke.

Osim predstavnika udruženja pacijenata iz različitih zemalja na kongresu će učestvovati lekari i farmaceuti. Osim lečenja i prevencije raka dojke, teme će biti i kako živeti sa ovom bolešću i nakon izlečenja.

Ana Dornik, predsednica Udruženja pacijentkinja sa rakom dojke “Žena uz ženu” kaže za Euronews Srbija da je ideja ovog okupljanja da se razmene primeri dobre prakse u okviru Srbije ali i iz regiona.