Panel „Zdrava žena – zdravo društvo“

Panel „Zdrava žena – zdravo društvo“

Svake godine u Srbije oboli 5000 žena od karcinoma dojke, a 1600 godišnje umre. Srbija je na 18 mesto u Evropi po oboljevanju a druga po smrtnosti žena, istaknuto je na panelu „Zdrava žena – zdravo društvo“, u organizaciji udruženja „Žena uz ženu“.

„ Osnovni cilj i suština udruženje „Žena uz ženu“ je pružane podrške ženama sa karcinomom dojke  kao i  podizanje svesti o važnosti odlaska na ultrazvučne i mamografske preglede. Mi postojimo kako bismo  informisale  žene o značaju ranih preventivnih pregleda i podelile iskustva o ovoj bolesti.  Tokom karavana „ Budi hrabra“, pregledali smo 1625 žena i u ovoj akciji otkriveno je 8 kancera, 26 promena na dojci, 96 cisti i 154 fibroadenoma. Verujem da smo većini ovih žena spasili život.

U Srbiji godišnje oboli preko 50 hiljada ljudi od nekog oblika karcinoma, odnosno svaki drugi ili treći stanovnik. Rak grlića materica je najčešći po učestalosti , a na trećem mestu smo po mortalitetu. 2018.  godine  pokrenuta je kampanja „Svet bez raka grlića materice“ u nameri da se smanji incidenca oboljevanja od ove bolesti.

U zapadnim zemljama više od 10 godina primenjuje se vakcina protiv HPV-a. Cilj je da se 90% devojčica uzrasta 15 godina vakciniše, , 70% ne bi trebalo da  više ima karcinom grlića materice, a kod 90 % žena kod kojih se otkrije ova bolest, trebalo bi da bude u ranoj fazi i na vreme. Skrining je i kod nas intenziviran, a nadam se da ćemo uskoro početi i sa vakcinacijom dečaka i devojčica, uzrasta iznad 12 godina. To je devetovalentna vakcina koja deluje na sprečavanje pojave kondiloma, virusnih bradavica i što je najznačajnije karcinoma grlića materice.

U Srbiji će uskoro ova vakcina biti dostupna, istakla je  dr Ana Jovićević, epidemilog Instituta za onkologiju i radilogiju Srbije.

Važnost panela je da u saradnji sa IORS-om , pričamo o prevenciji, lečenju i podršci karcinoma dojke.