Priznanje za životno delo „Avon – akcija za borbu protiv raka dojke“

Priznanje za životno delo „Avon – akcija za borbu protiv raka dojke“

Priznanje za životno delo u doprinosu borbi protiv raka dojke, uručeno je Ani Dornik, predsednici udruženja „Žena uz ženu” koje već drugu godinu za redom organizuje karavan u okviru kojeg samo u martu mesecu obilazi 27 manjih gradova u Srbiji i omogućava ženama iz manjih sredina da obave ultrazvučni pregled, što je prvi korak u rešavanju pitanja dostupnosti pregleda za sve žene, bez obzira na mesto u kome žive.

Da li ste znali da se u proseku svake godine u Republici Srbiji registruje 4237 novoobolelih žena od ove vrste malignog tumora?

Da li ste znali da preko 1.700 žena izgubi borbu sa ovom bolešću?

Da li ste znali da je rak dojke izlečiv u preko 90% slučajeva kada se otkrije na vreme?

Da li ste znali da najveći procenat žena odlazi na mamografski pregled po savetu lekara (50,3%), dok samostalnu inicijativu ima oko 35% žena?

Da li ste znali da je potrebno svega 15 minuta za samopregled?

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut” rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u oboljevanju i umiranju žena u Srbiji, iako se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti izlečiti. Zato su za uspeh u borbi protiv raka dojke ključni jednaki uslovi za prevenciju, rano otkrivanje i lečenje za žene u ruralnim i gradskim sredinama.