Udruženje za borbu protiv raka dojke

Udruženje za borbu protiv raka dojke

Udruženje za borbu protiv raka dojke: Trećina žena uopšte ne ide na preventivne preglede.

Na konferenciji Udruženja za borbu protiv raka dojke, „Žena uz ženu“, objavljeni su rezultate ankete sprovedene u oktobru tekuće godine.Jedna od osnivača ovog udruženja, Ana Dornik, je u izjavi za Danas prokomentarisala rezultate sprovedenog anketiranja. „Mi smo kroz 11 gradova sproveli ankete da bismo videli koliki je nivo informisanosti žena kada je u pitanju odlazak na preventivne preglede. Anketirano je 3.480 žena i shvatili smo da trećina žena uopšte ne ide na preventivne preglede a 39.6 posto ide redovno, dok 21 procenat ide na svake tri godine. Takođe, ono što nas je zabrinulo, to je činjenica da je određeni procenat žena pokazao da one uopšte ne znaju ni kako izgleda pregled dojki“, zaključila je Dornik, navodeći da je pregled dojki jedan od načina na koji žene mogu same da uoče promene na dojci, dodavši da je veoma bitno organizovanje još većeg broja konferencija i panela na kojima će se dizati svest i pružati informacije o neophodnosti pravovremenog delovanja.Prisutnima se obratila i dr Dragana Bogdanović, radiolog i ekspert iz iz oblasti dijagnostike patologije dojke, ističući neophodnost redovnih pregleda dojke.

„Rak dojke ne sme da bude bauk, prvenstveno zato što kada je na vreme otkriven – on je izlečiv. Učitelj mog učitelja je rekao da kada bismo sve karcinome otkrili u fazi od pet do deset milimetara, mi bismo sprečili da dođe do smrti od karcinoma i to je jedan jedini cilj svih nas koji smo uključeni u to. Puno se priča o tome na koje simptome treba obratiti pažnju, a moja molba i apel su – žena ne treba da ima nikakve simptome, već treba da se javi bez ikakvog posebnog povoda na rutinske godišnje kontrole“, rekla je doktorka.

Jedna od lidera udruženja „Žena uz ženu“, Marija Lakić, istakla je da je veoma važno da se u javnosti sve više govori o značaju preventivnih pregleda, kako bi se žene svih životnih dobi podsticale da vode računa o svome zdravlju. „Sloganom „Rana dijagnoza – bolja prognoza“ pokušaćemo da smanjimo smrtnost, tako što ćemo redovnim akcijama ukazati na značaj borbe protiv ove teške bolesti sa kojom se sve češće bore i mlađe žene“, naglasila je Lakić.